Najděte svou vnitřní želvu

Najděte svou vnitřní želvu

Spěcháte do práce, spěcháte v práci, spěcháte z práce, spěcháte po práci nebo spěcháte dokonce i bez práce? Co je TO, co vás stále honí? Pokud vám již dochází dech, zkuste zpomalit, vše je pouze ve vaší hlavě. Zpomalení neznamená, že vám všechno bude dlouho trvat a není to ani známka lenosti. Jen začnete svůj život intenzivněji a smysluplněji prožívat.

1. Záměr

Jednou z nejdůležitějších věcí na začátku je pochopit, co je pro vás skutečně důležité a čeho si ve svém životě ceníte. Zapomeňte na slova typu „měl/měla bych“ a nahraďte je slovem „chci“. Jde o to uspořádat svůj život podle vlastních hodnot a postupně odstraňovat to, co vám neslouží a trávit více času tím, co vám slouží.

Jak to udělat:

Zkuste si uvědomit, čeho si ceníte. Přemýšlejte o tom, co vám přináší radost a proč nebo co za žádnou cenu nechcete ztratit. Je pro vás důležitá změna nebo stabilita? Máte rádi dobré jídlo? Dobrodružství? Pro každého je tato část jedinečná, každého rozzáří něco jiného a vysněný život bude vypadat jinak. Zkuste definovat, jaké hodnoty vás dovedou k tomu vašemu.

2. Vědomé prožívání

Přítomný okamžik je základní součástí „pomalého“ života. Když si uděláme čas zpomalit a být plně přítomni, můžeme se spojit na hlubší úrovni se světem kolem nás. Získáváme tak čas pozorovat a přemýšlet, spíše než bezmyšlenkovitě reagovat. To nám umožňuje prohloubit naše spojení se světem kolem nás. To platí nejen pro vztahy, ale také pro práci. Jakmile si dovolíme problémy v klidu zhodnotit, většinou nalezneme lepší řešení.

Jak to udělat:

Začněte tím, že budete pozornějším pozorovatelem a posluchačem. Jakmile jedeme na autopilota, nevšímáme si věcí kolem sem, nenasloucháme, abychom porozuměli, spíše jen odpovídáme. Ať už jde o konverzaci nebo reakci na jakoukoliv situaci, dovolte si jít hlouběji, naslouchejte a pozorujte. Reagujte raději další otevřenou otázkou, spíše než okamžitou odpovědí.

3. Rovnováha

Přestože „pomalý“ život zákonitě vede k odstranění zbytečností, neznamená to, že musíte žít jako mnich nebo minimalista. Jde o to pochopit, jak vyvážit věci, které ve svém životě chcete a které nikoliv (například čas strávený u obrazovky, kdy ani nevíte, na co se vlastně díváte). Neznamená to, že nemůžete být na sociálních sítích nebo sledovat Netflix. Spíše to znamená omezit množství času, který věnujete aktivitám, které zbytečně zatěžují vaši mysl a zabírají čas. Získáte tak čas na aktivity, které vám přináší klid a pohodu.

Jak to udělat:

Sledujte své aktivity v čase několik dní a poté zkuste zhodnotit, zda jsou v souladu s vašimi hodnotami. Pokud ano, skvělé! Pokračuj dál. Pokud ne, upravte svůj rozvrh tak, abyste byli spokojení. Podívejte se například na čas strávený na mobilním telefonu v sekci Nastavení. Možná budete překvapeni.

4. Pohoda

Pohoda je klíčem ke zpomalení. Když si uděláme čas na to, abychom ocenili kvalitu před kvantitou nebo rychlostí, naše životy se změní k lepšímu. Najděte si čas na aktivity, které podporují vaši pohodu, fyzickou i duševní. Když si například v klidu uvaříme vlastní jídlo místo toho, abychom se cestou z práce zastavili na rychlé občerstvení, nejen že víme, co jíme, ale rozhodně se budeme cítit lépe. Když si vymačkáme šťávu z čerstvých pomerančů a v klidu ji vychutnáme místo hltání sladkých nápojů ve stoje, tělo i duše to jistě ocení. Ano, tak jednoduché to je.

Jak to můžete udělat:

Udělejte rozhodnutí, která upřednostní vaši pohodu před okamžitým uspokojením. Zamyslete se a zeptejte se sami sebe, jak se budete cítit za hodinu, další den, za měsíc nebo za rok (v závislosti na rozhodnutí, které děláte). Pokud již teď víte, že nejste na správné cestě, změňte rozhodnutí a vyberte si něco, v čem se můžete cítit dobře

5. Všímavost

Jak již bylo řečeno, abychom mohli život prožívat, a nikoliv jen stíhat, musíme být přítomni a v souladu sami se sebou. Být všímavý znamená žít vědomě a v přítomném okamžiku. Jde o to pochopit, jak vaše činy ovlivňují vás a svět kolem vás.

Jak to můžete udělat:

Začněte tím, že se každé ráno přivítáte sami se sebou, možná to znamená 10 minut meditace nebo zápis do deníku. Zeptejte se sami sebe, jak se vám daří postupně zpomalovat a pochvalte se i za drobné pokroky. Trénujte také bytí v přítomnosti. Zkuste plně zaměřit svou pozornost na jednu věc, kterou byste normálně dělali bezmyšlenkovitě, jako je například pití ranní kávy. Zapojte všechny své smysly. Jak to zní, když naléváte horkou vodu do šálku? Jak káva voní a chutná? Jak vnímáte šálek ve své ruce?

A v neposlední řadě nezapomeňte být na této cestě trpěliví sami se sebou. Mohlo by se to zdát jako samozřejmost, ale neměli byste cítit potřebu rychle se naučit žít pomalu. Čím více budete zpomalení praktikovat, tím více si ho užijete ve svém každodenním životě.