Jak poznat esenciální olej a jak ho správně používat?

Jak poznat esenciální olej a jak ho správně používat?

Esenciální oleje jsou často zaměňovány s oleji vonnými, přesto mají několik velmi zásadních rozdílů.

Esenciální neboli éterické oleje či silice se vyskytují v semenech, kůře, listech, květech i stoncích jako aromatické částice, které jsou získávány destilací, listováním, enfloráží (extrakcí do tuku), lisováním, extrakcí pomocí organických rozpouštědel nebo složitou extrakcí oxidem uhličitým za nízkých teplot. Získávají se tak výhradně z rostlin.

Vonné oleje mohou oproti tomu obsahovat chemické sloučeniny a bývají většinou vytvářeny synteticky nebo přidáním vonných látek k nosnému oleji. Bývají často používány k parfémování, aromatizaci kosmetických výrobků a pro vytváření vůní v domácnosti pro svou dostupnost a nižší cenu. Chcete-li, můžete použít pár kapek vonného oleje do vody v aromalampě, je však potřeba mít na paměti, že tyto vůně mají jen velmi omezené terapeutické účinky a mohou při odpařování do vzduchu uvolňovat syntetické složky.

Při nákupu si proto všímejte etiket. Produkt musí být vždycky označený jako esenciální (nebo synonymem éterický) olej. Produkty s jiným označením, např. vonný olej, nebo přírodně identický olej, nemají s esenciálními oleji nic společného – jsou to již zmiňované syntetické vonné kompozice vytvářené v laboratoři. Esenciální oleje by měly být průhledné nebo mít jemnou barvu, která odpovídá rostlinám, ze kterých byly získány. Vonné oleje často obsahují barviva. Dalším vodítkem pak může být cena, jelikož proces získávání esenciálních olejů z rostliny bývá náročný a zdlouhavý. Některé rostliny obsahují totiž jen malé množství vonných esencí a na výrobu je tak potřeba jejich velké množství. Například na výrobu 1 kg esenciálního oleje damašské růže je potřeba 3500 – 5000 kg okvětních lístků a na 1 kg levandulového esenciálního oleje až 150 kg rostliny.

Terapeutické účinky tak mají výhradně čisté přírodní esenciální oleje. Ale i při jejich použití je potřeba trocha opatrnosti právě pro jejich silnou koncentraci a vysokou těkavost.

Jak je tedy správně používat?

Nejčastější a nejjednodušší je jejich použití v aromalampách. Do misky o velikosti cca 30 ml nalijte vlažnou vodu a přidejte 3-8 kapek esenciálního oleje dle velikosti místnosti. Obvykle postačí 1 kapka cca na 5m 2 místnosti. Zapalte svíčku a dbejte, aby mezi plamenem a spodní částí nádobky s vodou a olejem byla dostatečná vzdálenost cca 7 cm. Nikdy nenechávejte vodu v lampě zcela odpařit! Podobné dávkování můžete použít i do difuzérů a odpařovačů.

Esenciální oleje a jejich směsi lze použít i k příjemné relaxační či posilující aroma masáži. Esenciální oleje se používají vždy ředěné v nosném oleji v 0,5 – 3% koncentraci. Na 100 ml nosného oleje tak použijete 10 – 60 kapek esenciálního oleje. Vždy je lepší začít s menším dávkováním a je-li třeba koncentraci zvyšovat. Přečtěte si, jak si namíchat dokonalý masážní aroma olej.

Nesmíme opomenout ani oblíbenou aroma koupel. Abyste si mohli užít její blahodárné účinky na tělo i psychiku, rozmíchejte 3 až 10 kapek v nosném oleji, medu nebo mléce a teprve potom přidejte do koupele. Esenciální oleje totiž nejsou rozpustné ve vodě a jedině tímto ředěním zajistíte jejich optimální rozptýlení v celé koupeli.

Jak je vidět, esenciální oleje mohou být skvělým doplňkem a průvodcem každodenního života. Mohou pomoci uvolnit stres, povzbudit náladu, ulevit od bolesti nebo navodit celkový pocit pohody. A teď už stačí si je jen užívat.